Silver Eagle -moneda argint pur 0,999

 

 

(Home) (Cum sa cumperi metale) ( Monede & lingouri ) ( Istorie Monetara) ( Preturi LIVE )
 ( Materiale audio ) ( Materiale video ) ( Carti recomandate ) (Link-uri utile ) ( Contact )
 

 

 

Alte monede

US Gold Eagle
Krugerrand

Maple Leaf
US Gold Buffalo
Brittania
Chinese Panda
Philharmonikers
Manx Cat Crowns
Australian Nugget
British Sovereigns

 

Silver Eagle

Silver Eagle

 
     

Fisa de prezentare US Silver Eagle ( moneda de argint de investitii -bullion coin)
Tot ceea ce trebuie sa stiti despre Silver Eagle

 

Scurt istoric

 

American Silver Eagle este moneda oficiala de argint de investitii a SUA. A fost emisa pentru prima oara pe 24 Noiembrie 1986. Moneda este batuta doar in varianta de 1 oz (uncie), are valoarea nominala de 1 dolar si puritate garantata de 99,9%. Congresul American a autorizat aceasta moneda pentru a fi produsa doar din argint din minele de pe teritoriul SUA, Monetaria Statului fiind singura autorizata sa le emita. Avand acest statut special si fiind pe deasupra "legal tender", monedele pot fi utilizate si pentru a alimenta contul privat de pensionare al persoanelor fizice americane.

 

Design

Aversul monedei este bazat pe faimoasa moneda de 1/2 dolar "Walking Liberty", emisa intre 1916 si 1947, designul fiind opera lui Adolph A. Weinman. Este considerata una dintre cele mai reusite monede la nivel mondial din punct de vedere estetic si este una dintre cele mai iubite de investitori si colectionari deopotriva. Pe revers avem reprezentat un vultur cu 13 stele deasupra, ce reprezinta cele 13 state americane initiale.
 

Varianta “proof” si valoarea monedelor

Orice moneda de investitii are si o varianta “proof”, asa zisa “varianta de colectie”. O versiune “proof” este diferita, designul remarcandu-se printr-o finisare mata, “inghetata”, a elementelor in relief si un aspect de oglinda al fundalului. Aceste monede sunt destinate in primul rand colectionarilor, nefiind foarte rezistente la uzura si manuire frecventa. American Silver Eagle are si o varianta “proof” de 1 uncie, emisa intai la Monetaria SUA de la San Francisco, apoi la cea de la West Point. De altfel, pe reversul monedei se pot remarca inscriptiile “W”, "S" sau "P" ( Philadelphia), ce fac referire la sursa de provenienta.

Tirajul monedei a depasit cifra 130 milioane in anul 2009, editiile de "investitii" fiind de ordinul milioanelor, pe cand cele "proof" sunt limitate la cateva sute de mii anual. Cele mai scumpe exemplare sunt cele din editia proof 1995W, care ajung la cateva mii de dolari, numarul de exemplare fiind foarte redus: 30.125. 
 

   

Specificatii tehnice
Urmatoarul tabel contine cateva caracteristici ale monedei Silver Eagle

 

Marime

Data emisiunii

Valoare nominala

Greutate totala

Puritate

Ag (gr)

Ag (oz)

1 oz

1986---

1 $

31,1034

0,999

31,10

1

Cumpara carti de pe Amazon.com !

 

©2008 Aur Monede Lingouri
American Gold Buffalo