Recomandari de inceput pentru cei care cumpara si vand aur si argint dei investitii

 

(Home) (Cum sa cumperi metale) ( Monede & lingouri ) ( Istorie Monetara) ( Preturi LIVE )
 ( Materiale audio ) ( Materiale video ) ( Carti recomandate ) (Link-uri utile ) ( Contact )
 

 

 

 
   

Ce trebuie sa stii
inainte sa cumperi prima uncie de aur sau argint
'Cateva recomandari de inceput'

 
 

 

Ce fel de aur si argint ar trebui sa cumpar ?

Probabil ca este intrebarea cea mai uzuala pe care si-o pun investitorii incepatori. Raspunsul insa nu este atat de direct pe cat s-ar crede. Ceea ce veti cumpara depinde foarte mult de scopul pentru care veti cumpara. De obicei la aceasta intrebare noi raspundem cu “De ce esti interesat sa cumperi aur si argint ?”

Daca scopul tau este sa speculezi pe variatiile de pret, atunci poate este indicat sa tranzactionezi “aur virtual". Daca scopul este sa detii siguranta pastrarii valorii capitalului tau pe termen lung, cel mai indicat ar fi aurul fizic sub forma de monede de investitii sau lingouri. Trebuie sa evitati monedele cu “valoare numismatica”, din cauza volatilitatii crescute.

Pentru investitorii incepatori, dar si pentru cei experimentati, cea mai eficienta metoda de a detine aur fizic este prin monede de investitii, asa numite bullion coins, din aur sau argint, care au dimensiuni si greutate standardizate si sunt reunoscute la nivel international, deci sunt foarte lichide. Puritatea (titlul) acestor monede nu este mai jos de 22k pentru cele de aur si 0,999 pentru cele de argint.

Cert este ca pana la momentul investitiei propriu-zise trebuie sa va clarificati foarte bine motivele care va fac sa investiti si mai apoi sa va informati foarte bine referitor la modul cum puteti ajunge acolo unde doriti cu aceasta investitie. Pentru a va dezvolta un plan de investitii, intai trebuie sa va intrebati “Cine sunt eu ?”. Trebuie sa va puneti cateva intrebari:

     • Care este toleranta mea la risc ?
     • Sunt un investitor sau un speculator ?
     • Cat de mult vreau sa ma implic in administrarea investitiilor mele ?
    • Ce este mai important pentru mine: castiguri massive sau un somn bun noaptea ?
     • Sunt tanar sau sunt batran ?
     • Imi construiesc averea pentru acum sau pe termen lung, pentru pensionare ?
     •Daca sunt deja pensionat, caut siguranta sau am nevoie de un venit in plus ?

Odata ce ati raspuns la aceste intrebari sunteti gata sa va dezvoltati strategia de investitii in metale pretioase si in oricare alte active.



Cand ar trebui sa cumpar ?


Raspunsul cel mai scurt este : “Cand ai nevoie.”  Nu poti aborda investitiile in metale pretioase la fel cum abordezi investiiile in hartii de valoare, actiuni, obligatiuni.
Momentul nu prea conteaza atata timp cat intrebarea reala este daca simti sau nu ca ar trebui sa investesti o parte din averea ta in aur si argint. Daca simti nevoia, cel mai bun moment este acum. Cu o competitie din ce in ce mai acerba pe rezervele limitate de aur si argint din partea Chinei, Rusiei si Africii de Sud ( ca sa numim doar cateva tari ) si a investitorilor individuali la nivel mondial, pretul la metalele pretioase poate exploda dintr-un moment intr-altul, mai ales ca masa monetara globala a crescut in medie cu 7% pe an in ultimii zeci de ani, comparati cu cantitatea de metale pretioase care a avansat cu doar 1-2% /an maxim. In acest domeniu este mai bines a fii in piata cu o ora mai devreme, decat cu o ora mai tarziu.

Ce inseamna “aurul ca asigurare” ?

Pentru cei ce au studiat macar putin domeniul istoriei monetare, este un lucru cert ca aurul este singurul activ si singura forma de BANI care a rezistat in toate conditiile economice de-a lungul istoriei. A putut face acest lucru pentru ca este un activ care nu are risc de contrapartida, adica nu depinde de capacitatea unei terte persoane de a-si respecta promisiunile. De fapt, incepand cu anii 1600, peste 600 de “monede” nationale au disparut din circulatie, majoritatea datorita hiperinflatiei.

Aurul este “roca de baza” a economiei, etalonul la care s-a raportat, se raporteaza si se va raporta valoarea bunurilor si serviciilor. A poseda aur fizic inseamna a avea o polita de asigurare impotriva actiunilor guvernelor lumii, care vor abuza intotdeauna de puterea de a emite moneda. Acest lucru este evident daca ne gandim la crizele din Germania (1923), Argentina, Brazilia si Rusia in 1997-1998, criza din Turcia din 2002, si exemplul cel mai elocvent si actual: Zimbabwe, unde inflatia este de peste 11 milioane %. Aurul pastreaza puterea de cumparare a posesorului, indifferent de conditiile economice. Metalele pretioase vor oferi randamente uriase pe termen mediu si lung si un somn excelent noaptea. De fapt, noi credem ca sunt singura investitie care asigura un somn de noapte bun.

Ce procent din averea mea ar trebui sa investesc in metale pretioase ?

La fel ca la prima intrebare, raspunsul nu este direct, insa o regula de baza spune ca portofoliul de metale pretioase ar trebui sa fie intre 10% si 30% din total avere. Cei care sunt profund ingrijorati de starea situatiei politice si economice vor gravita spre partea de sus a scalei. In ultima perioada sunt din ce in ce mai multi investitori care recomanda repartizarea a peste 30% din capital spre aur si argint, mai ales cand bancile centrale ale lumii au inceput sa practice asa numita “quantitative easing” sau mai pe romaneste “tiparire de bani cu tiparnita electonica”.

In SUA, s-a ajuns pentru prima oara in istorie ca investitorii sa plateasca guvernul pentru a le accepta banii, randamentele la certificatele de trezorerie ajungand la valori negative in cursul lunii octombrie 2008, sub efectul de lichidari fortate de active pe plan mondial. Acest comportament nu poate tine insa foarte mult timp, deoarece aurul intrece in acest moment acest randamente - aurul se imprumuta cu o dobanda de 1,5-2,5% si in plus nu are riscul de “default”, din ce in ce mai evident la SUA prin datoria uriasa si programele de asigurari sociale nesustenabile in urmatorii 10 ani.

Care este profilul tipic al investitorului in aur si argint ?

In mod traditional, familiile bogate din Europa si Asia si-au pastrat un procentaj ridicat din averea totala in metale pretioase, ca si factor de protectie. Aceasta atitudine a inceput sa patrunda si in clasa medie superioara de-a lungul anilor, fiind investitori care adauga constant aur si argint fizic la portofoliul lor, ca metoda de economisire. Acest lucru a dezvoltat piata aurului de investitii la nivel mondial, investitorii mici constituind o parte din ce in ce mai mare din totalul pietei, an de an.

Majoritatea cumparatorilor de metale pretioase nu actioneaza pe aceasta piata din cauza ca vor sa speculeze variantiile de pret ( desi sunt unii care fac acest lucru ), ci pentru ca vor sa-si asigure portofoliile de distrugerea provocata de devalorizarea monedelor nationale, indiferent daca aceste monede sunt dolarul, yenul, euro, etc.

Din punct de vedere al profesiei celor care investesc in aur, majoritatea sunt proprietari de afaceri.

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac incepatorii in acest domeniu ?

Cea mai mare capcana pentru investitorii incepatori este de a cumpara produse care nu au legatura cu planul lor de investitii. Cu alte cuvinte, uita pentru ce au intrat pe aceasta piata si sunt luati de val.

Cei care investesc in aur si argint “pentru siguranta” reprezinta cam 90% din piata micilor investitori si cam 75% din piata globala de aur fizic. In majoritate cazurilor, un investitor de acest gen vrea sa adauge constant monede de aur si monede de argint la portofoliul deja acumulat. Uneori insa, acest gen de investitor confunda monedele de investitii cu monedele numismatice sau se angreneaza in conturi de tranzationare in marja pe internet, 2 nise de piata care se adreseaza doar investitorilor profesionisti si care au un risc foarte mare. Aceste metode de investitii nu au nimic in comun cu siguranta si investitorii incepatori ar trebui sa le evite pana in momentul in care se informeaza foarte bine despre ce presupun aceste 2 piete.

O alta greseala pe care o fac investitorii incepatori este sa cumpere metale cu puritati scazute. Din punctul nostru de vedere, aur de investitii inseamna aur de cel putin 22k ( 0,916), iar argint de investitii inseamna puritate 0,999. In cazul argintului, a detine o alta puritate mai scazuta inseamna ca produsul nu este atractiv pentru dealerii de metale, argintul pur fiind forma cautata de industrie si de investitorii internationali. Exista costuri inseminate asociate cu cu rafinarea metalelor pretioase, de aceea se prefera acesta forma.


Ce parere aveti despre actiunile companiilor miniere din domeniul metalelor pretioase ?

In acest domeniu sunt multi investitori care se orienteaza cu o parte din capitalul lor si catre actiunile companiilor care extrag metalele pretioase din pamant. Desigur, aceasta metoda nu este egala cu detinerea de aur fizic, insa ea poate fi luat in calcul de persoanele care au o toleranta la risc mai mare. Pe scurt, actiunile “de aur” sunt mai intai actiuni, dupa care sunt si aur, deci se pot comporta foarte diferit fata de asteptarile chiar si a celor mai abili investitori. Prin detinerea de actiuni se poate utiliza tranzactionarea in marja, vanzari in lipsa sau se pot folosi optiuni, toate fiind instrumente avansate de investitii. Ele ar trebui folosite doar dupa studiu intens si banii alocati lor ar trebui sa fie maxim 10% din valoarea capitalului total disponibil.

Ce parare aveti despre contractele futures pe pietele de marfuri ?

Contractele futures sunt considerate printre cele mai sofisticate instrumente folosite de investitori. Pozitia investitorilor este multiplicata prin efectul de parghie (leverage) si poate ajunge atat la castiguri ametitoare cat si la pierderi catastrofale intr-un timp foarte scurt. Riscul asociat cu tranzactionarea in marja si folosirea optiunilor este rezervat doar investitorilor “care stiu ce fac”, media fiind ca 9 din 10 participanti la piata sa piarda, pentru ca unul sa castige. Pentru cineva care cauta siguranta in metale pretioase, este un domeniu care ar trebui evitat. Ar trebui insa abordat de investitorii a caror prioritate este castigul imediat si speculatia pe variatie de curs.


 

                                                      

 

 
   

Cumpara carti de pe Amazon.com !